Select Page

Inhoud

Ben je van plan ooit de magische stad Seoul te bezoeken, of de prachtige berggebieden in het Noorden, of ben je meer van het ontdekken van de Koreaanse keuken? Dan is dit de blog post voor jou!

Aankomst in Seoul

Je komt aan op Incheon (인천) Airport Seoul (서울) en begroet het douane personeel met een vriendelijke ‘anjonghasejo’ (안녕하세요, goedendag). De knappe Koreaanse vrouw achter de balie controleert je paspoort, zet een stempel, waarna je jouw paspoort terugkrijgt. Je neemt het aan, zegt ‘saranghe’ (사랑해, ik hou van jou) ‘gamsahamnida’ (감사합니다, dankuwel) en verlaat het vliegveld. Op naar Seoul! Geen zorgen, het openbaar vervoer (op de lokale bussen na) is compleet in het Engels. Vergeet niet de app ‘KakaoMetro’ te installeren. Deze bevat een kaart van de metro met alle stations, treintijden etc. Je kan hiermee makkelijk je route plannen. Aangekomen in Seoul krijg je echter trek in een Koreaanse hap…

Voedsel

In Korea is het normaal om (bijna) elke dag uit eten te gaan. Dit doe je met vrienden, familie, kennisen, collega’s en een paar shotjes soju (소주, ‘sojoe’: 20% ethanol, 80% water). Door deze uitgaanscultuur is het niet lastig om een restuarant te vinden. De meeste gebouwen hebben op de begane grond restaurants en erboven appartementen of kantoorruimtes. Kies dus een willekeurig restuarant die er wel prima uit ziet (prima voor Aziatische standaarden). Je loopt naar binnen en begroet de bediening met ‘anjonghasejo’. In de traditionelere restaurants kies je zelf een tafel uit, maar vaak vragen ze met hoeveel mensen je bent en wijzen ze een tafel aan. Je neemt plaats, waarna er vaak al een schoteltje gimchi (김치, gefermenteerde kool in een rode saus) op tafel wordt geplaatst. Belangrijk! Gimchi is leven, Gimchi is liefde. Eet je gimchi. Kijk nu even rond. Zie je lijsten met Koreaanse tekst en duizendtallen ernaast? Dit is je menu, je krijgt geen menukaart. Als er plaatjes naast staan heb je geluk en wijs je iets aan dat er lekker uit ziet. Steek een paar vingers op en ze begrijpen je. Maar oeps, je bent iets heel belangrijks vergeten te bestellen. Kijk nu of er een knop op je tafel zit. Is deze er, druk hem in en de bediening komt naar je toe. Is deze er niet, roep dat ‘djeogi-jo’ (저기요, hiero) terwijl je je hand opsteekt en de bediening aankijkt. Wil je de coole kikker uithangen dan kan je het volgende zeggen. ‘<naam gerecht/drank> <aantal> joesejo’. Laten we het simpel houden met iets dat je absoluut moet weten in elke taal. Twee bier, graag. ‘mekdjoe doelge joesejo’ (맥주 두개 주세요). Voila, met een beetje geluk begrijpt ze je verminkte uitspraak en krijg je twee bier! Geniet nu van je heerlijke Koreaanse hap en je Koreaanse bier.

Tot ziens

Wauw, dat was lekker, maar nu is het wel weer tijd om naar huis of naar je hotel te gaan. De rekening vraag je niet in Korea. Je loopt naar de kassa en betaalt daar voor je eten. Fooi is een no-go, en het hele concept snappen ze ook niet. Bij hun restaurant eten is al goed genoeg. Ze zeggen het bedrag in tegen het Koreaans, probeer het niet te begrijpen en duw maar gewoon je creditcard in hun handen. Afgerekend en wel zeg je ‘anjonghi-kjesejo’ (안녕히 계세요, tot ziens) en verlaat je het pand. Je moet trouwens natuurlijk ook de informele versies van ‘hallo’ en ‘dankje’ weten, maar wat een toeval, je Koreaanse vriendinnen lopen langs! Je begroet ze met een zwoele ‘anjong’ (안녕, hey), waarna ze giechelend ‘henseom henseom’ (핸섬 핸섬, handsome handsome) zeggen. Je lacht en zegt ‘komawa’ (고마워, thanks).

Afsluiter van de dag

Dat was een goede eerste dag in Korea. Snel je bed in, waar je nog even wat k-pop luistert voordat je gaat slapen.

Pin It on Pinterest

Share This