Blog update 17 januari 2019: URL's en een aantal voorwaarden zijn veranderd.
Blog update 13 februari 2019: Updates over de mantoux test en eisen voor vliegtickets zijn veranderd.
Blog update 10 maart 2019: Updates over de mantoux test en uitdraai bankrekening.
Blog update 18 juli 2019: Updates over de tuberculosetest.
Blog update 11 september 2019: Updates over de tuberculosetest, bankrekening, vliegtickets en paspoort.
Blog update 17 februari 2020: Einde van deze blog.


Belangrijke update

De Zuid-Koreaanse ambassade in Nederland heeft zojuist bekend gemaakt (12 februari 2020) dat de visumaanvraag vanaf nu online zal gebeuren. Ik ben niet bekend met de aanvraagprocedure online, dus daarom zal ik vanaf nu deze blog post ook niet meer up to date houden. Bereid je er echter wel op voor, want de Koreaanse websites en IT zullen je hoofpijn bezorgen. Wel heel goed nieuws dus voor iedereen die van ver moest komen!

Bedankt voor het bekijken van de blog! Ik hoop dat ik veel mensen heb kunnen helpen. Hopelijk inspireert dit jou om over de nieuwe procedure een blog post te maken en anderen te helpen! Groetjes en misschien zien we elkaar een keer in Korea. ??


Waarom deze blog post?

Zuid-Korea's overheidsinstanties staan niet bekend om hun goede informatievoorziening. De website van de Ambassade van Zuid-Korea hier in Den Haag mist dus ook veel informatie over de procedure en de benodigdheden voor bepaalde visums. Nu is dit mijn derde keer dat ik op een vooraf aangevraagd visum (D-2, D-4, H-1) naar Zuid-Korea ga en blijft het veel tijd kosten om alles goed uit te zoeken.
In deze blog post staat alle informatie die je nodig hebt om een Working Holiday Visum (H-1) voor Zuid-Korea te krijgen.

Voorbereiding en tijdsduur

Zuid-Korea geeft jaarlijks 100 Working Holiday Visums weg aan Nederlanders. E-mail dus eerst de ambassade of er nog visums beschikbaar zijn. Bij de onderstaande beschrijving wordt er vanuit gegaan dat je het kopje "Eligibility to apply" op de officiële website gelezen hebt en hieraan voldoet.

Het hele proces van het voorbereiden tot het ontvangen duurt ongeveer drie tot vier weken. Dit komt doordat je een verklaring omtrent gedrag moet aanvragen en een tuberculose test moet afnemen. Ik raad dus aan om die kopjes als eerst te lezen. Na het aanvragen van het visum duurt het ongeveer anderhalve week voordat je het visum ontvangt.

Benodigdheden

Om het visum aan te vragen heb je zeven documenten nodig. Hieronder leg ik uit hoe je aan al deze documenten komt en hoe je deze aan de ambassade presenteert.

  1. Visum Formulier
  2. Paspoort - Plus kopie
  3. Pasfoto
  4. Vliegticket (of een screenshot van je bankrekening om aan te tonen dat je genoeg geld hebt om er een te kopen)
  5. Ziektekostenverzekering
  6. Verklaring omtrent gedrag
  7. Tuberculose testresultaat
  8. Activity plan
  9. Visumaanvraag kost ongeveer 75 euro (contant)

1. Visum Formulier

Het visum formulier is voor alle visums die ik over de jaren heen heb aangevraagd hetzelfde gebleven (onafhankelijk van het type visum). Hier een snelkoppeling naar de link dit op de pagina voor de working holiday staat:
http://down.mofa.go.kr/nl-en/brd/m_20931/down.do?brd_id=20162&seq=17&data_tp=A&file_seq=1. Mocht die niet werken dan kan je hier naar de pagina gaan en hem zelf downloaden.
De voorbeelden hieronder zijn van een oudere versie van het formulier. Een aantal secties zijn weggehaald en een aantal zijn op verschillende plekken op het formulier gezet. De inhoud van de secties is echter praktisch hetzelfde.

Schrijf alles in het Engels in blokletters.

1.0 Plak de foto er nog niet op. Doe dit pas bij de ambassade als het formulier bekeken en goedgekeurd is door het personeel. Mocht er iets mis zijn dan is het zonde van de pasfoto.

1.2 Dit is voor de Chinese (Hanja) versie van de naam van Koreanen. Deze hoef je als Nederlander dus niet in te vullen.

1.5 Hier kan zowel "THE NETHERLANDS" als "DUTCH".

1.9 Vul in als je ook een paspoorthouder van een ander land bent.

3.1 Als normale burger heb je hoogstwaarschijnlijk gewoon een normaal paspoort. 'Regular' is dus goed.

4.4 Deze mag je leeg laten als je geen vaste telefoon hebt.

4.6 Dit kan je partner, familielid of goede vriend zijn.

8.0 Je zal waarschijnlijk geen officiële sponsor hebben. Dit kan een bedrijf of overheidsinstantie zijn die je visum betaalt.

9.1 Vink hier "Other" aan en vul eronder in "WORKING HOLIDAY VISA"

9.2 Met een Working Holiday Visa mag je maximaal een jaar blijven. Dit hoeft echter niet. Als je nog niet weet hoe lang je wilt blijven, geef het dan ongeveer in de hoeveelheid maanden aan.

9.3 Dit is de datum waarop je wilt dat het visum in gaat. Zorg ervoor dat je een vliegticket op of na deze datum boekt. Als je nog geen ticket hebt kan je hier de datum aangeven waarop je verwacht ongeveer naar Korea te gaan.

9.4 Vaak moet je hier je adres in het Koreaans (Hangul) invullen. Probeer ze na te tekenen of doe het digitaal en dan komt het wel goed. Let op: Naar mijn weten is het verplicht om een adres op te geven. Als je nog geen woning hebt, boek dan bijvoorbeeld een AirBnB kamer voor de eerste paar nachten en geef dat adres op.

9.5 Dit is het nummer van de huisbaas of AirBnB eigenaar.

9.7 Vul hier de landen in waar je de laatste vijf jaar bent geweest. Ik mag officieel niet zeggen dat je hier voor het gemak de drie meest recente landen in kan vullen, dus dat doe ik dan ook niet. 😉

10.1 Het bedrag hier ligt aan de reistijd, maar schat het niet te hoog in. Voor ongeveer 6 maanden kan je 3000 invullen en 12 maanden 5000-6000.

10.2 Als je het zelf betaalt moet je bij 10.2b "MYSELF" invullen. Bij 10.2c kan je "FINANCIAL" invullen.

11. Ook als je deze blog post als hulp hebt gebruikt kan je gewoon "No" invullen.

12.0 Vul hier de datum in waarop je het formulier hebt ingevuld en plaats daaronder je handtekening.

2. Paspoort en kopieën

Zorg dat je paspoort geldig blijft tijdens jouw verblijf in Zuid-Korea. Als hij tijdens de reis verloopt moet je hem vernieuwen voordat je de formulieren invult en naar de ambassade gaat. Mocht je ervoor naar Noord-Korea gaan of zijn geweest: over een Noord-Koreaanse visum in het paspoort doen ze niet moeilijk. Je visum komt in je echte paspoort te staan, dus die ligt dan ook anderhalve week bij de ambassade. Maak ook een kopie van de paspoortpagina en alle visums die in het paspoort staan.

3. Pasfoto

De pasfoto's moeten minder dan zes maanden oud zijn. Zorg dus dat je een recente pasfoto meeneemt. Op de ambassade hebben ze zelf ook een pasfotohoekje, maar deze heb ik echter nooit in gebruik gezien en ze vragen er waarschijnlijk veel geld voor, dus maak de foto's voordat je naar de ambassade gaat.

4. Vliegticket en/of Bankrekening uitdraai

De ambassade stelt niet verplicht om een heen en terug ticket te hebben. Wel moet je een uitdraai van jouw rekening hebben waar meer dan duizend euro op staat als je al een vliegticket hebt, en anders tweeduizend. Als je de vliegtickets al hebt kan je de boekingsbevestiging uitprinten en meenemen. Als je nog geen heen- en/of terugvlucht hebt geboekt dan moet je kunnen aantonen dat je genoeg geld hebt om er een te boeken. Op de officiële website geven ze aan dat dit een officieel document moet zijn. Dit is echter niet bij elke bank mogelijk. Neem bijvoorbeeld mijn bank, ING. Ik kon niet bij een ING kantoor langs gaan om een bestempelde uitdraai van mijn bankrekening te krijgen, omdat het baliepersoneel hiervoor niet gemachtigd is. In de reacties is te zien dat iemand het echter wel gelukt is!

Ik was toen snel naar het dichtsbijzijnde kantoor van mijn bank (ING) in Den Haag gegaan en heb daar een overzicht opgevraagd. Daar staat dan op wat het totaalsaldo is van al je (spaar)rekeningen en dat je je rekening altijd juist hebt gebruikt (weet niet meer precies wat het was maar iets in die trant). Het document is als een brief opgesteld dus er staat een datum op en is ondertekent. Het is een vrij vlot proces, de medewerker belt met een collega die het voor hem opstelt, mailt het naar de medewerker en die print het dan ter plekke uit.

5. Ziektekostenverzekering

Je moet verzekerd zijn met een verzekering die ook geldig is tijdens jou reis. Zorg dus voor een bevestiging dat jij verzekerd bent over de gehele reisperiode met een soort werelddekking of buitenland verzekering. Kopieën van de bevestiging dat je verzekerd bent worden volgens mij niet geaccepteerd. Ga je reizen in 2020, dan is de 2020 factuur van de zorgverzekering ook voldoende.

6. Verklaring omtrent gedrag

Zuid-Korea wil graag mensen in het land die geen "criminele" achtergrond hebben. Daarvoor moet je een verklaring omtrent gedrag (VOG) bij de gemeente aanvragen. Helaas kan dit niet digitaal, omdat de VOG niet door een specifiek Nederlands bedrijf wordt aangevraagd. Je moet dus zelf een afspraak bij jouw gemeente maken en het volgende formulier invullen:
https://www.justis.nl/binaries/Aanvraagformulier%20VOG%20NP%202.0%20Feb%202018_tcm34-84797.pdf
Wil je er zeker van zijn dat je de meest recente versie hebt, Google dan "Verklaring omtrent gedrag aanvragen", klik op een van de bovenste linkjes van de Justis website, ga naar "aanvragen via de gemeente" en download daar het formulier.

Ik laat hier alleen de pagina's zien die van belang zijn. Ook hier is het handig om alles met blokletters in te vullen.

1.0 Alles invullen

2.1 Vul de officiële naam en gegevens van de ambassade in. Het veld van de vertegenwoordiger mag je leeg laten. Dubbel check even via de officiële website van de ambassade of het telefoonnummer gewijzigd is.

2.2 Kruis "Overig" aan en zet eronder bij de omschrijving "WORKING HOLIDAY VISUM ZUID-KOREA".

2.3 Kruis #06 "Visum en emigratie" aan.

2.4 Hier hoef je niets aan te vinken, omdat je bij 2.3 al een specifiek screeningsprofiel hebt gekozen.

2.5 Kruis aan "Nee, ga door met de volgende vraag"

2.6 Normaal ondertekent de organisatie/instelling dit, maar omdat het om een ambassade gaat doen ze dat niet. Justis stelt echter als eis dat je kan aantonen dat een VOG verplicht is voor het visum. Dit kan je doen door een screenshot te maken van de eisenpagina van de ambassade, waarin te zien is dat een VOG (Criminal record check) verplicht is.

Lever zowel het formulier als de screenshot van de eisenpagina in bij het gemeentehuis.

Meestal krijg je de VOG per post anderhalve week na aanvraag binnen op je thuisadres.

7. Tuberculose testresultaat

Volgens deze pagina en verschillende andere bronnen is het testen op tuberculose alleen nodig als je uit een van de landen uit het volgende artikel komt: http://overseas.mofa.go.kr/nl-en/brd/m_20931/view.do?seq=13, maar volgens de pagina met de requirements (http://overseas.mofa.go.kr/nl-en/brd/m_20931/view.do?seq=17) is het wel verplicht. Het is dus onduidelijk of het wel of niet moet. Ervaringen van mensen zijn ook verschillend.

Ik raad dus aan om voor de zekerheid toch een foto te laten maken bij een ziekenhuis bij jou in de buurt.

Als je naar Zuid-Korea wilt moet je aan kunnen tonen dat je geen tuberculose hebt. Dit kan je aantonen door een röntgenfoto te nemen in een ziekenhuis. Het resultaat is snel en de foto kost vaak tussen de 50 en 60 euro. De mantoux test van de GGD wordt niet altijd geaccepteerd. Ga dus voor een röntgenfoto bij een ziekenhuis. Maak hiervoor een afspraak bij jouw huisarts.

8. Activity plan

Schrijf op een A4'tje in drie of vier paragrafen jouw uitleg waarom je naar Korea wilt en wat je (reis)plannen daar zijn. Dat je bijvoorbeeld in juli naar Jeju gaat, wat je daar gaat doen en zien en daarna door naar Busan en dat je in het najaar de oostkust wilt verkennen. Ook kan je vertellen waar je gaat wonen en werken en of je ook Koreaans gaat leren.

Op naar de ambassade

Alles uit het vorige hoofdstuk geregeld? Dan is het nu tijd om naar de Ambassade te gaan. Dubbel check of je alles bij je hebt:

  1. Visum Formulier
  2. Paspoort - Plus kopieën. Je visum komt in je echte paspoort te staan, dus die ligt dan ook anderhalve week bij de ambassade, maar je moet ook een kopie meenemen.
  3. Pasfoto - Neem voor de zekerheid een extra pasfoto mee.
  4. Vliegticket en/of Bankrekening uitdraai
  5. Ziektekostenverzekering
  6. Verklaring omtrent gedrag - Neem de originele brief mee. Kopieën worden niet geaccepteerd.
  7. Tuberculose testresultaat - Neem het originele document mee. Kopieën worden niet geaccepteerd.
  8. Activity plan
  9. Kosten: Ongeveer 75 euro in contant geld. Ze accepteren geen pin, dus neem voor de zekerheid maar 100 euro mee met wat wisselgeld.

Technisch gezien ga je het ambassadegebouw niet in, maar het consulaat ernaast. Het is een klein huisje naast het grote ambassadehuis, mocht je er nog niet zijn geweest. Afspraak maken is niet nodig, maar ik raad aan om er tussen 09:00 en 11:00 te zijn. Dan heb je namelijk genoeg tijd om alles te regelen en is het vaak niet zo druk. Ze hebben een pauze van 12:00 tot 14:00. Kom je van ver? Maak er dan een dagje uit van, door na de ambassade naar authentiek Koreaans restaurant "Seoul Garden" in Den Haag te gaan of naar Rotterdam te gaan voor (Chinese) Korean BBQ bij restaurant Seoul Sista.

Alles ingeleverd, goedgekeurd en betaald, mooi. Je krijgt een ontvangstbewijs met daarop een bepaalde terugkomdatum. Vaak is dit 5 tot 7 werkdagen later. Zorg dat je het ontvangstbewijs bij het ophalen van het visum meeneemt.

Gelukt?

Top! Laat het even weten in een reactie hieronder. 🙂
Is het niet gelukt of klopt er bepaalde informatie niet? Laat het dan ook even weten en dan zorg ik dat dit artikel zo snel mogelijk up-to-date gebracht wordt.