Select Page

Noord-Korea

Een bizarre en onvergetelijke reis. Wanneer men praat over Noord-Korea gaat het vrijwel altijd over Kim Jong Un, de raketten, de hongersnood en de kampen. Met deze reis kan je ook een andere kant van Noord-Korea zien, namelijk de kant van het volk en de cultuur. Meer lezen over deze reis? Bekijk dan mijn Noord-Korea blogs.

China

China, wat een land. Een reis van een overbevolkte en smerige stad (Beijing) naar een schonere stad (Xi’an) uitkomend in een superschone stad (Xiamen). Beijing en Xi’an hadden erg veel oude cultuur en mooie berggebieden, maar in Xiamen was het vooral relaxen en bijkomen van de drukke reis. Tijd om wat flauwe grappen te delen.

Maarten: Zullen we zo naar de bar gaan?
Gerdinand: Tuurlijk, het is een vrij la-
Gerdinand: Oh wacht…

Ja ja, dit was het niveau van onze humor in die periode. China kan helaas nog al streng zijn op toerisme, vrijheid van meningsuiting en internet. Alle Google services en Social Media platforms zijn helaas geblokkeerd, dus zonder VPN ben je een tijdje buiten bereik. Ik ben na de China reis nog twee keer naar Xiamen geweest, en het zal zeker ook niet de laatste keer worden. Het is een prachtig eiland, de uitgaansgelegenheden zijn goed en het is spotgoedkoop. Meer over China lezen? Bekijk dan mijn China blogs.

Zuid-Korea

Hier heb ik eerst en half jaar een minor gedaan, waarna ik nog anderhalve week op vakantie ben geweest en door het land heb gereisd. Vergeleken met China zijn de Zuid-Koreanen heel beleefd, aardig en is het een erg modern land. Een deel van de cultuur is nog wel ouderwets en je zal veel dingen tegenkomen die lijken op de normen en waarden die wij in Nederland in de jaren 50-60 hadden, maar dat maakt de ervaring niet minder mooi. De taal is leuk om te leren, en wat mij nog sterker aantrekt is de sociale cultuur van het afspreken met vrienden na school. Iedereen, jong en oud, eet meer dan de helft van de avonden van de week buiten de deur. Je gaat vaak met familie of vrienden even bij het restaurant op de hoek zitten voor een avondmaal. Dit komt voornamelijk doordat supermarkten schaars zijn, groente duur is en restaurants er goedkoop zijn. Je geeft bij het gemiddelde restaurant tussen de 5 en 9 euro uit aan een volledige maaltijd. Deze gezelligheid, het stadsleven van een metropool van 25 miljoen mensen en de vreemde cultuur maken dat ik Zuid-Korea echt een heel leuk land vind om te zijn. Meer over mijn tijd in Zuid-Korea lezen? Bekijk dan deze berichten.

Wat nu?

Ik heb ervoor gekozen om een half jaar 5 uur per dag Koreaanse lessen te volgen aan de Sogang University in Seoul. Deze school richt zich voornamelijk op praktische lessen, voornamelijk gericht op het spreken. Ik zit hier vanaf half augustus tot eind februari. Deze keuze heb ik gemaakt omdat ik in de toekomst toch wel een baan wil waarbij ik iets met Korea doe. Bijvoorbeeld de tussenpersoon zijn op gebied van informatica tussen buitenlandse bedrijven en Koreaanse bedrijven. Ik ga overigens niet alleen naar Zuid-Korea. Een vriend van mijn opleiding komt ook mee, en met hem zal ik daar een klein web-development bedrijfje opzetten om zo onze studiekosten te vergoeden. Gaat dit goed, dan gaan we hier mee door. Mochten we toch kiezen om ermee te stoppen, dan ben ik van plan om eventueel bij een Start-up te werken in Korea, of terug te gaan naar Nederland voor een master of om daar te werken.

Wat er ook gebeurt, de toekomst ziet er goed uit, en ik heb er zin in!

Pin It on Pinterest

Share This